Uitdager: Eliane Nininahazwe

HIV Stigmafighter komt op voor mensen die stigma ervaren vanwege een chronische aandoening. Want HIV Stigmafighter gelooft dat het veilig delen van stigma ervaringen door (bewust of onbewust) stigma in de zorg zowel de gezondheid van de patient als de zorg zelf verbetert.

Maar, vaak juist vanwege de chronische aandoening kan praten over stigma erg lastig zijn. Misschien durft iemand hier niet over te praten, heerst er angst om anders behandeld te worden, afwijzing of verdere sociale isolatie.

Wat de reden ook is: Elke relevante ervaring die niet gedeeld wordt is een gemiste kans om juist met zorgverleners in gesprek te gaan om de zorg te verbeteren. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten want het delen van (vaak traumatisch) ervaringen vergroot vaak ook het zelfvertrouwen en de gezondheid van de patient zelf.

HIV Stigmafighter draagt al jaren bij aan het bespreekbaar maken van stigma. Door te luisteren, te verbinden en voor patienten op te komen. Maar, samen staan we sterker! Dus, hoe kunnen HIV Stigmafighter en samenwerkingspartners ervoor zorgen dat mensen met een chronische aandoening hun stigma ervaring willen/ kunnen delen, zodat er door vergroot bewustzijn bij zorgverleners verbeterde zorg voor deze groep kan ontstaan? 

Categories:

Comments are closed