Onze eerste online Hackathon zit er op!

Een paar weken geleden hadden we als organisatie team van Dutch Hacking Health dit scenario niet kunnen bedenken. In de week van 27 maart t/m 5 april stonden vier fysieke hackathons gepland in Maastricht – Amersfoort – Utrecht en Amsterdam. Als gevolg echter van het corona virus en verscherpte maatregelen voor het organiseren van fysieke bijeenkomsten wist we als snel dat we niets anders konden dan deze te verzetten.

Aangezien stilzitten niets voor ons is en we graag een positieve bijdrage wilden leveren in deze bizarre tijd besloten we al snel dat we een online hackathon wilden gaan organiseren met als thema de impact van de de corona pandemie, oftewel #HackCorona. Gelukkig werden we hierbij gelijk ondersteund door onze partner Cisco die hun Webex omgeving ter beschikking heeft gesteld.

De pandemie en de getroffen maatregelen hebben allerlei knelpunten tot gevolg: tekort aan personeel, gebrek aan medicijnen en middelen, eenzaamheid als gevolg van sociale isolatie, chronische zorg die toch door moet gaan, en uiteraard de extreem hoge acute zorgvraag… Maar deze situatie biedt ook de kans en noodzaak om juist nú werk te maken van bv. thuismonitoring, zorg op afstand, slim gebruik van data en technologie.

Van vrijdag 27 maart t/m dinsdag 31 maart hebben de teams samen gewerkt aan actuele uitdagingen ingebracht vaak door zorgprofessionals of ervaringsdeskundigen. De samenstelling van de teams was zeer divers en bestond uit o.a. zorgprofessionals, programmeurs en  designers. Ondanks dat de teams niet samen konden komen, hebben ze dankzij Webex toch de mogelijkheid gekregen om samen te overleggen, brainstormen en te delen. Hierbij zijn ze gecoacht door collega’s van StudioWhy, Informaat, UMIO en BullFrog.

De winnaars van #HackCorona zijn:

• Best Human Centered: Team #10 Samen op afstand
Samen op afstand, team #10 van Hack Corona, willen dat mensen die sterven aan corona ondanks de beperkingen toch zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen van hun familie en vrienden. De oplossing die ze bedachten, heeft de Best Human Centered prijs dik verdiend!

• Best Data Driven #60 Wavy Bubble
Aangeleerd gedrag is moeilijk af te leren. Ook al weet iedereen dat de afstand 1,5 meter is, het blijft lastig. Hierdoor neemt het aantal besmettingen exponentieel en onnodig toe. WavyBubble, Team #60 van Hack Corona, heeft een app ontwikkelt die begint te piepen als mensen dichter dan 1,5m in je personal bubble komen.

• Best Innovation #29 Co-nect
Team Co-nect heeft een applicatie ontworpen die door middel van ‘gamification’ op een veilig platform motiveert anoniem data te delen, gedrag te veranderen en de app te verspreiden, zodat wij samen Corona een halt toeroepen. Ze willen in kaart brengen waar een besmette patiënt geweest is, voordat de besmetting geconstateerd werd, zodat mensen die op dezelfde tijd op dezelfde plek zijn geweest zich bewust kunnen zijn van hun risico.

Publieksprijs #47 Lekker in je velletje

Lekker in je velletje! Een (digitale) wc-rol met prikkelende vragen, toiletvlogs, positieve uitspraken en feitjes over psychisch welzijn, gekoppeld is aan bestaande beschikbare hulp, om bewustzijn en structuur in één te bieden.

Wij zijn trots op de resultaten van alle teams (zie Sparkboard voor meer toffe oplossingsrichtingen) en we hopen dat zoveel mogelijk oplossingen snel de weg richting implementatie gaat volgen!

Team Dutch Hacking Health
– Esther Gervers
– Femke Beers
– Sander Nuland
– Nienke van Donkelaar
– Herm Martens
– Robin Hooijer
– Concha van Rijssel
– Mark Slager 

Categories:

Tags:

Comments are closed