Uitdagingen

Hier vind je de uitdagingen waar we mee aan de slag gaan tijdens Hacking Health Amersfoort 2021.

1. Voorkomen van valincidenten bij ouderen
Uitdager: Ruth Stevenson
In de thuiszorg hebben we veel valincidenten met ouderen, soms ligt iemand al een tijdje voor dat hij/zij gevonden wordt, wat zouden we hier mee/tegen kunnen doen? Vallen veroorzaakt bij ouderen regelmatig meteen allerlei blessures en verwondingen en ouderen komen in een neerwaartse spiraal: ze worden bang weer te vallen en deze (krampachtige) houding veroorzaakt vaak juist weer een val.
Doelgroep: Thuiswonende ouderen

2. De arbeidsmarkt voor de zorg in balans
Uitdager: Wil van der Heijden
In de zorg in het algemeen en de ouderenzorg in het bijzonder, is het moeilijk om goed opgeleid personeel te vinden. Volgens Marcel Levi zijn er echter niet minder (of te weinig) zorgmedewerkers, maar zijn er meer (te veel?) cliënten’.Hierop voortbordurend:
1.Wat kunnen we samen doen om de huidige arbeidsmarktproblematiek aan te vliegen?
2. Hoe helpt preventie en een andere visie op zorg en gezondheid ons daarbij?
3. Waar zit muziek in en hoe kunnen we samen optrekken?
Doelgroep: De cliënten van de intramurale ouderenzorg, de organisatie en uiteindelijk het zorgkantoor.

3. Cultuur gerelateerde activiteiten voor ouderen
Uitdager: Gul Dolap
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer cultuursensitieve zorg geleverd kan worden? Dat ook de migranten ouderen een plek krijgen waar ze zich thuis voelen en deelnemen aan activiteiten wat bij hun eigen achtergrond past? Welke activiteiten zijn waardevol voor de migranten ouderen, in het bijzonder voor de islamitische gemeenschap?
Doelgroep: ouderen, in het bijzonder migranten ouderen

4.  Gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen
Uitdager: William van der Molen
Naarmate we ouderen worden gaan we meer geneesmiddelen gebruiken. Helaas krijgen we ook meer moeite met het opmaken van medicijnverpakkingen, omdat onze handkracht en onze fijnmotoriek minder worden. Dit is niet alleen vervelend, maar uit onderzoek blijkt dat het niet goed openkrijgen van verpakkingen de therapietrouw verminderd. En wat nou als je bijvoorbeeld reuma of parkinson hebt waarvoor je medicatie nodig hebt?
Kunnen we niet een medicijnverpakking ontwerpen vanuit de gebruiker in plaats vanuit de pil!
Doelgroep: ouderen die moeite hebben met het openen van medicijnverpakkingen

5.  Goed slapen zonder medicatie
Uitdager: Kaylee Smorenburg en Klaas Jan Bolt
Veel ouderen zijn verknocht aan hun slaaptabletje. Deze hebben ze in het verleden ooit voorgeschreven gekregen en gebruiken deze al jaren. Ze hebben wel geprobeerd zonder te slapen, maar stoppen is moeilijk.
In feite werkt een slaapmiddel maar een aantal dagen, daarna heeft het eigenlijk geen effect meer. Maar slaapmiddelen werken wel verslavend, dus het is moeilijk om er na een tijdje mee te stoppen. Op de lange termijn, zeker bij ouderen kunnen ze ook negatieve bijwerkingen hebben. Zo is de kans op vallen veel groter, maar ook het geheugen kan minder goed gaan werken.
Doelgroep: ouderen die langdurig slaapmedicatie gebruiken