Landelijke Finale

Wat een fantastisch evenement hebben we met elkaar beleefd, tijdens Dutch Hacking Health Utrecht. De sfeer, de inspiratie, de teambuilding én de samenwerking. Hyleco Nauta, één van de ambassadeurs van Dutch Hacking Health “Het bijzondere van een hackaton is, is dat je mensen met elkaar verbindt met gevarieerde werkervaring, dat gegeven, hun kennis in combinatie met spontaniteit, maakt het mogelijk dat je in een korte tijd, ideeën realiseert om de zorg verder te verbeteren.”

Op vrijdag 10 mei zijn er tijdens de landelijke finale in het UMC Utrecht drie winnaars gekozen in de categorieën: Best Innovation, Best Human Centered en Best Data Driven. Maar liefst twee teams van het UMC Utrecht wonnen de landelijke finale.

Best Innovation prijs voor het team Sleep Well Baby:
“Op dit moment worden kinderen op de IC te veel gestoord tijdens hun slaap. Kunnen we iets ontwikkelen om aan te geven of een kind slaapt?” Team Sleep Well Baby is hierin geslaagd. Ze ontwikkelden een algoritme die met 70% nauwkeurigheid vertelt of een baby slaapt. Ze hebben daarmee de Best Innovation prijs gewonnen.

Best Data Driven prijs ging naar TimebOKS:
Team TimebOKs ging er vandoor met de best Data Driven prijs. Zij hadden een vernieuwend idee bedacht voor het verbeteren van de planning van de operatiekamers. “Het maken van de planning van de ok is een complex en tijdrovend proces.” Daarnaast worden afspraken vaak verzet of zelfs gecanceld. Team TimebOKs ontwikkelde een wacht- en een uitloop indicator die zowel de arts als de patiënt meer inzicht geven in de ok-planning.

Overige prijswinnaar
De prijs voor best Human Centered ging naar Hartmaatje, die een oplossing bedachten voor revaliderende mensen van een hartinfarct die een gezonde levensstijl willen ontwikkelen en behouden. “De kans op terugval is groot onder laag opgeleide werkende patiënten tussen 55 en 65 jaar.” Door middel van kaarten met doelen die de patiënt aan vrienden, familie of lotgenoten kan uitdelen, worden de doelen gedeeld en gestimuleerd vanuit de directe omgeving.

De juryleden, de kinderraad en een ervaringsdeskundige stonden voor een ingewikkelde keuze tijdens de finale. Dit kon ook niet anders, de deelnemende cases zijn stuk voor stuk van hoog niveau op gebied van zorginnovatie. De winnaars hebben elk een dagje Den Haag gekregen gevuld met verschillende adviesgesprekken op maat én een workshop briljante mislukkingen. Deze dag is mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.