Team Hartmaatje

Hoe gaat het met… Team Hartmaatje?

Team ‘Hartmaatje’ won vorig jaar in Amsterdam de prijs voor best Human Centered. En ontving deze prijs ook bij de landelijke finale van Dutch Hacking Health. Het team bedacht een oplossing voor mensen die revalideren van een hartinfarct en een gezonde levensstijl willen ontwikkelen en behouden. “De kans op terugval is groot onder laag opgeleide werkende patiënten tussen 55 en 65 jaar.” Door middel van kaarten met doelen die de patiënt aan vrienden, familie of lotgenoten kan uitdelen, worden de doelen gedeeld en gestimuleerd vanuit de directe omgeving.

Het communicatieteam van Dutch Hacking Health Utrecht zag via de social kanalen regelmatig updates over de voortgang van het traject. Reden genoeg dus om ‘ns na te vragen hoe het nu staat met dit prachtig idee.

“Ons plan was om in de 3e week van januari 2020 te starten met een pilot van Hartmaatje met echte hartpatiënten in het OLVG, vertelt William van der Moolen, design consultant van Informaat en één van de teamleden.

 

 

 

De voorwaarde om te starten met een pilot waren 3-ledig:

  1. We moesten een akkoord krijgen op ons onderzoeksvoorstel door de ethisch commissie van het OLVG op criteria voor niet-WMO onderzoek
  2. We moesten de juiste respondenten vinden, om het onderzoek mee uit te voeren.
  3. En we wilden kaartsets met een verbeterd ontwerp

Lastige horde te nemen
Het akkoord op ons onderzoeksvoorstel op de criteria niet-WMO (Wet Mensgebonden Onderzoek) bleek de lastigste horde om te nemen. Als team hadden we weinig ervaring met het indienen van dit soort aanvragen. Dat begon met puzzelen welke bijlagen persé moesten worden aangeleverd om de aanvraag überhaupt in te kunnen dienen, en aan welke eisen deze moesten voldoen.

Juiste bewoordingen
Inmiddels weten we hoe belangrijk het is de juiste woorden te kiezen in je aanvraag en bijlagen, om het beoordelingsproces goed te laten verlopen. Bijvoorbeeld of je de term geanonimiseerd of gecodeerd gebruikt in je beschrijving hoe je onderzoeksgegevens gaat verwerken. En vooral of je die woordkeuze consequent gebruikt in alle beschrijvingen en bijlagen. Een kleine valkuil als je met meerdere teamleden gelijktijdig aan de verschillende onderdelen werkt.

Juiste respondenten voor het onderzoek
De oplossing voor hartmaatje is met name bedacht voor in de leeftijd 55-60 jaar met een lage Sociaal Economische Score (SES) die nog deelnemen in het arbeidsproces. Dit bleek de groep met de hoogste kans op terugkeer van klachten en opname in het ziekenhuis. Na een eerste screening begin januari, constateerden we dat het aantal patiënten uit de doelgroep lager uitviel dan verwacht. Voor onze pilot  betekent dat hooguit, dat we de pilot mogelijk langer moeten laten doorlopen om het gewenste aantal respondenten voor het onderzoek te kunnen halen (n=30).

Het plan om de pilot gelijktijdig te starten in het Amsterdam UMC, hebben we voorlopig uitgesteld, omdat daar momenteel ook een andere onderzoek liep, waarvan wij de resultaten niet willen beïnvloeden. Wel hebben we met de onderzoekers aldaar inmiddels de afspraak om gegevens te delen en Hartmaatje bij het Amsterdam UMC op een later moment in te zetten.

Up-to-date kaartsets
In de tussentijd hebben we nog een aantal verbeteringen gemaakt in het ontwerp van de kaartjes. Daarbij hebben we inmiddels samenwerking met grafisch bedrijf ten Herkel, dat voor ons een nieuw ontwerp maakt en meedenkt over een distributiemodel voor nabestellingen op het moment dat we Hartmaatje breder gaan uitrollen. Deze ontwerpen zien er veelbelovend uit, maar scherpen we nog wat aan in de komende weken.  Plan B is de pilot te starten met ons in eigen beheer verbeterde ontwerp om dan eventueel de vernieuwde designs later in het onderzoek mee te nemen.

Wat nog meer speelt
Vanuit verschillende organisaties merken we ondertussen een groeiende belangstelling voor Hartmaatje. Eén van die partijen was de organisatie van de Blue Tulip Awards, die ons had uitgenodigd om ons in te schrijven voor de innovation academy  – class of 2020. Helaas hebben we in die competitie die zich vooral op start-ups gericht, de eerste selectieronde niet overleefd. Om benaderd te worden door een talent-scout was heel leuk, maar eerlijk gezegd waren wij met hartmaatje ook niet bezig met het opzetten van een start-up die op zoek is naar investeringskapitaal.

En we mogen starten!
Op 6 februari hebben we positief advies ontvangen om te mogen starten met de pilot binnen het OLVG.  Zodra we resultaten binnen hebben, komen  we daarover vanzelfsprekend graag komen vertellen op Dutch Hacking Health 2020.

De meeste partijen met interesse in hartmaatje en die een logische relatie hebben met de zorg en onze doelgroep, zijn op dit moment bereid om de resultaten van onze pilot af te wachten en op basis van die resultaten de samenwerking te intensiveren.

En dat is ook precies zoals wij als team de prioriteiten blijven stellen: Eerst full-focus op de succesvolle start en begeleiding van onze pilot.”