De Voorbereiding
Ter voorbereiding op het weekend organiseren we workshops voor alle deelnemers: uitdagers & oplossers!
Het Programma
Van donderdagavond gaan de deelnemers in teams aan de slag met hun uitdagingen.
Word Uitdager
Loop je tegen een probleem aan of zie je een kans om de zorg en gezondheid in Utrecht te verbeteren?
Word oplosser
Wil jij graag jouw ervaring, vaardigheden en/of creativiteit inzetten voor betere gezondheid(szorg) in Utrecht?
Samen werken we aan oplossingen voor uitdagingen uit de zorg
In 48 uur werken multidisciplinaire teams samen om oplossingen te ontwerpen voor diverse uitdagingen uit de zorg. Uitdagingen kunnen zijn: Hoe stimuleer je gedragsverandering naar een gezondere leefstijl, hoe laat je patiënten zelf de keuze maken tussen beschikbare onderzoeken en hoe kunnen we jongvolwassenen met een eetstoornis betere begeleiding geven? Tijdens het weekend volgen de teams de fases van de ontwerpmethode mensgericht ontwerp: Van probleemdefinitie naar brainstorm en van concept tot prototype. Aan het einde van het weekend worden de prototypes gepresenteerd aan de jury en maken de teams kans op prijzen om het idee verder te ontwikkelen.
Iedereen kan meedoen!
Alle leeftijden, beroepen, culturen en ervaringen zijn welkom. Je hoeft géén IT-nerd te zijn of een specifieke opleiding te hebben. “Hacken” betekent bij ons: oplossingen bedenken. Dit kan met behulp van technologie of data, maar hoeft niet! Juist een mix aan kennis en ervaring zorgt voor nieuwe, creatieve oplossingen. Iedereen is dus even waardevol binnen het team. Een super team bestaat bijvoorbeeld uit een student, verpleegkundige, kapper, ontwerper en programmeur. Je kunt je aanmelden als Uitdager of als Oplosser.
Het ontstaan van Hacking Health Utrecht
Van oorsprong is Hacking Health een Canadees initiatief, inmiddels is er sprake van een internationale beweging die actief is in ruim dertig steden in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Hacking Health is een hackathon op het gebied van zorg en heeft als doel met verschillende deelnemers van een idee naar een prototype te gaan, dit te testen met een doelgroep of in de (zorg)praktijk. Met als uiteindelijk doel goede ideeën in de praktijk te gebruiken.
In 2016 bundelden vier UMC’s hun krachten om het landelijke Dutch Hacking Health op te zetten: Maastricht UMC+, Radboudumc, LUMC en UMC Groningen. Een jaar later voegde het UMC Utrecht zich hierbij en inmiddels keert Dutch Hacking Health jaarlijks terug in diverse steden en is het niet meer alleen aan UMC’s gebonden.