Mensgerichte en innovatieve zorgoplossingen tijdens Hacking Health Utrecht

Dit jaar was een bijzonder moment voor Dutch Hacking Health Utrecht: het was de eerste lustrumeditie. Van donderdag 13 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 kwamen vijf multidisciplinaire teams samen om slimme ideeën en creatieve zorgoplossingen te ontwikkelen. De eerste prijs ging naar #RapporteerBeer, een AI-oplossing die eindverslagen opmaakt bij Altrecht Jeugd en zo veel tijd bespaart. De prijs voor de meest mensgerichte oplossing ging naar Waardevol Verder, en initiatief dat de overgang van behandelingen in specialistische GGZ naar de maatschappij soepeler laat verlopen. 

In de finale stonden de teams tegenover andere deelnemers en een deskundige jury met medische, financiële, patiënten vertegenwoordiging en managementexpertise. 

De vijf verrassende en creatieve oplossingen die werden gepresenteerd, maakten het de jury niet gemakkelijk om te beslissen wie er met de prijzen naar huis gingen. De jury koos uiteindelijk winnaars in twee categorieën. De beste innovatie ging naar de #RapporteerBeer. De meest mensgerichte oplossing ging naar Waardevol verder. 

Beste innovatie: RapporteerBeer

Hoe kunnen we de tijd achter de computer voor maken van onze eindrapportages bij Altrecht Jeugd verkorten? Met RapporteerBeer: een AI-oplossing die een voorstel voor een eindverslag maakt. Dat scheelt heel veel tijd. Tijdens Dutch Hacking Health Utrecht werkte het team aan een zeer veelbelovende eerste versie van deze AI-toepassing. En een deel van het team heeft aan een versie gewerkt waarbij informatie niet naar het internet gaat en de privacy gewaarborgd blijft, vertelt Peter Vermeulen uitdager van de Rapportbeer. Ingrid Nijhuis, IT-manager: “De prijs is toegekend aan RapporteerBeer met het doel om de AI-regels algemeen beschikbaar te stellen, zodat het maken van eindrapportages aanzienlijk sneller kan worden door AI toe te passen op een intern systeem. Deze oplossing wordt eerst bij Altrecht Jeugd geïmplementeerd en daarna mogelijk ook in de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld in het UMC Utrecht.” 

Best mensgericht: Waardevol verder

Na een behandeling in de specialistische GGZ hebben cliënten vaak moeite om hun plek weer te vinden in de maatschappij. Lente Werner en Laura van der Weijden (Altrecht) deelden tijdens Dutch Hacking Health Utrecht hun uitdaging ‘Waardevol Verder’ om de overgang van deze cliënt na de GGZ-behandeling naar de maatschappij soepeler te laten verlopen. Door een aanpak dat kan worden toegevoegd in het behandelplan met gebruik van themakaarten en bijeenkomsten met gelijkgestemden.  

Zonder diep in te gaan op haar verhaal, wist Lente je mee te nemen in het probleem waar je als cliënt tegenaan kan lopen bij terugkeer in de maatschappij. Bijvoorbeeld hulp bij sollicitaties. Ze kon haar boodschap op zo’n kwetsbare manier brengen dat het iedereen raakte. “Een bevlogen en betrokken pitch”, zegt Legustha Andriessen, Voorzitter Ouderraad WKZ Utrecht.