ONE WEEKEND, ONE GOAL, ONE NATION

4 Hackathons

Amersfoort, Amsterdam, Maastricht, Utrecht

More than 500 participants

Patients, Healthcare Professionals, Designers, Developers, Entrepreneurs and Students.

March 27 – April 5

Save the date and go the one of the city pages to participate!

Bringing innovation to health & care in the Netherlands.

Dutch Hacking Health will be organized for the fifth time in March and April 2020. It is an event where technology, design, entrepreneurship, healthcare and patients are brought together during a weekend. Hacking Health aims to transform healthcare by connecting teams, which usually rarely collaborate, who search for human-centric solutions to front-line healthcare problems.

Participating cities

Amersfoort

Amsterdam

Maastricht

Utrecht

Hack Corona

Latest news

Drie landelijke winnaars op Dutch Hacking Health 2019

Met meer dan 500 deelnemers vond het landelijke initiatief Dutch Hacking Health voor de vierde keer plaats in de eerste twee weekenden van april. Op vrijdag 10 mei zijn er tijdens de landelijke finale in het UMC Utrecht drie winnaars gekozen in de categorieën: Best Innovation, Best Human Centered en Best Data Driven.  Wat is… View Article

Dutch Hacking Health: it’s all about the mix

Oorspronkelijk geplaatst op https://www.janssen.com/netherlands/dutch-hacking-health In drie dagen zorgen voor een doorbraak in de gezondheidszorg. Het lijkt haast onmogelijk. Toch is net dit het doel van Dutch Hacking Health, een event dat zorginnovatie echt kan versnellen! In de eerste twee weken van april vindt Dutch Hacking Health alweer voor de vierde keer plaats. In vijf steden… View Article

Hier krijgt de toekomst van de zorg vorm

Dutch Hacking Health is het grootste hackathon-event in Nederland op het gebied van zorg, waarbij in één weekend technologie, design, ondernemerschap, zorgverleners en patiënten samenkomen om de zorg te transformeren. Dit alles vindt plaats in het weekend van 20 tot 22 april 2018, en Deloitte is weer trotse sponsor. Wat bijzonder is aan dit event… View Article

Winners of 2019

Nation winner

Publieksprijs: Lekker in je velletje

Bekijk project

Best Innovation: Co-nect

Bekijk project

Best Human Centered: Samen op afstand

Bekijk project

Best data driven: Wavy Bubble

Teamleden: Daryl Autar, Gijs Verdonschot, Steve Thijssen, Arjen van Gaal
Bekijk project

Finale #HackCorona

 

Onze eerste online Hackathon zit er op!

 

Een paar weken geleden hadden we als organisatie team van Dutch Hacking Health dit scenario niet kunnen bedenken. In de week van 27 maart t/m 5 april stonden vier fysieke hackathons gepland in Maastricht – Amersfoort – Utrecht en Amsterdam. Als gevolg echter van het corona virus en verscherpte maatregelen voor het organiseren van fysieke bijeenkomsten wist we als snel dat we niets anders konden dan deze door te schuiven naar later in het jaar.

Aangezien stilzitten niets voor ons is en we graag een positieve bijdrage wilden leveren in deze bizarre tijd besloten we al snel dat we een online hackathon wilden gaan organiseren met als thema de impact van de de corona pandemie, oftewel #HackCorona. Gelukkig werden we hierbij gelijk ondersteund door onze partner Cisco die hun Webex omgeving ter beschikking heeft gesteld.

De pandemie en de getroffen maatregelen hebben allerlei knelpunten tot gevolg: tekort aan personeel, gebrek aan medicijnen en middelen, eenzaamheid als gevolg van sociale isolatie, chronische zorg die toch door moet gaan, en uiteraard de extreem hoge acute zorgvraag… Maar deze situatie biedt ook de kans en noodzaak om juist nú werk te maken van bv. thuismonitoring, zorg op afstand, slim gebruik van data en technologie.

Van vrijdag 27 maart t/m dinsdag 31 maart hebben de teams samen gewerkt aan actuele uitdagingen ingebracht vaak door zorgprofessionals of ervaringsdeskundigen. De samenstelling van de teams was zeer divers en bestond uit o.a. zorgprofessionals, programmeurs en  designers. Ondanks dat de teams niet samen konden komen, hebben ze dankzij Webex toch de mogelijkheid gekregen om samen te overleggen, brainstormen en te delen. Hierbij zijn ze gecoacht door collega’s van StudioWhy, Informaat, UMIO en BullFrog.

 

De winnaars van #HackCorona zijn:

 

• Best Human Centered: Team #10 Samen op afstand
Samen op afstand, team #10 van Hack Corona, willen dat mensen die sterven aan corona ondanks de beperkingen toch zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen van hun familie en vrienden. De oplossing die ze bedachten, heeft de Best Human Centered prijs dik verdiend!

 

• Best Data Driven #60 Wavy Bubble
Aangeleerd gedrag is moeilijk af te leren. Ook al weet iedereen dat de afstand 1,5 meter is, het blijft lastig. Hierdoor neemt het aantal besmettingen exponentieel en onnodig toe. WavyBubble, Team #60 van Hack Corona, heeft een app ontwikkelt die begint te piepen als mensen dichter dan 1,5m in je personal bubble komen.

 

• Best Innovation #29 Co-nect
Team Co-nect heeft een applicatie ontworpen die door middel van ‘gamification’ op een veilig platform motiveert anoniem data te delen, gedrag te veranderen en de app te verspreiden, zodat wij samen Corona een halt toeroepen. Ze willen in kaart brengen waar een besmette patiënt geweest is, voordat de besmetting geconstateerd werd, zodat mensen die op dezelfde tijd op dezelfde plek zijn geweest zich bewust kunnen zijn van hun risico.

 

Publieksprijs #47 Lekker in je velletje
Lekker in je velletje! Een (digitale) wc-rol met prikkelende vragen, toiletvlogs, positieve uitspraken en feitjes over psychisch welzijn, gekoppeld is aan bestaande beschikbare hulp, om bewustzijn en structuur in één te bieden.

 

Wij zijn trots op de resultaten van alle teams (zie Sparkboard voor meer toffe oplossingsrichtingen) en we hopen dat zoveel mogelijk oplossingen snel de weg richting implementatie gaat volgen!

 

Team Dutch Hacking Health
– Esther Gervers
– Femke Beers
– Sander Nuland
– Nienke van Donkelaar
– Herm Martens
– Robin Hooijer
– Concha van Rijssel
– Mark Slager 

Bekijk project

Lokale hackathons verzet naar najaar

Hacken voor gezondheid maar gezondheid voor hacken.

 

In verband met het coronavirus is de afgelopen dagen intensief overleg geweest met onze organiserende partners en sponsors. Personeel in zorg en welzijn is nu heel hard nodig in hun eigen organisatie. Ook kiezen veel organisaties ervoor hun medewerkers niet te laten deelnemen aan evenementen. We hebben daarom besloten om de hackathons te verplaatsen.

 

Velen van jullie stonden in de startblokken om eind maart/begin april aan de hackathons deel te nemen. We houden deze energie vast en zetten in het najaar alsnog knallende hackathons neer. Wie zich voor de hackathon heeft aangemeld heeft per mail bericht ontvangen.

 

Zet de volgende data alvast in je agenda

10-12 september <+> Amsterdam

29-31 oktober <+> Utrecht

29-31 oktober <+> Amersfoort

29-31 oktober <+> Noord Holland Noord

De data voor Maastricht en Nijmegen staan nog niet vast.

 

We hopen jullie natuurlijk allemaal in het najaar te zien! Voor de hackers die echt niet kunnen wachten hebben we goed nieuws… Dutch Hacking Health gaat digitaal! Meer info volgt.

Bekijk project

Drie landelijke winnaars op Dutch Hacking Health 2019

Met meer dan 500 deelnemers vond het landelijke initiatief Dutch Hacking Health voor de vierde keer plaats in de eerste twee weekenden van april. Op vrijdag 10 mei zijn er tijdens de landelijke finale in het UMC Utrecht drie winnaars gekozen in de categorieën: Best Innovation, Best Human Centered en Best Data Driven. 

Wat is Hacking Health?

Hacking Health is een wereldwijde organisatie met als missie: innovatie en digitale technologieontwikkeling in de gezondheidszorg te verbeteren en te versnellen. Bij Hacking Health, een concept voor zorghackathons, werken naast de gebruikelijke deelnemers zoals ontwerpers en programmeurs ook patiënten en zorgprofessionals in een team. Hierdoor ontstaan realistische en mensgerichte oplossingen voor de uitdagingen in de zorg.

Kijk voor meer informatie op: dutchhackinghealth.nl. Mede dankzij de partners was Dutch Hacking Health dit jaar weer een groot succes. Met grote dank aan Cisco, Deloitte, Janssen, Vosko en het Ministerie van VWS.

 “Op dit moment worden kinderen op de IC te veel gestoord tijdens hun slaap. Kunnen we iets ontwikkelen om aan te geven of een kind slaapt?”Team Sleep Well Baby is hierin geslaagd. Ze ontwikkelden een algoritme die met 70% nauwkeurigheid vertelt of een baby slaapt. Ze hebben daarmee de Best Innovation prijs gewonnen.

De prijswinnaars

De prijs voor best Human Centered ging naar Hartmaatje, die een oplossing bedachten voor revaliderende mensen van een hartinfarct die een gezonde levensstijl willen ontwikkelen en behouden. “De kans op terugval is groot onder laag opgeleide werkende patiënten tussen 55 en 65 jaar.” Door middel van kaarten met doelen die de patiënt aan vrienden, familie of lotgenoten kan uitdelen, worden de doelen gedeeld en gestimuleerd vanuit de directe omgeving.

Team TimebOKs ging er vandoor met de best Data Driven prijs. Zij hadden een vernieuwend idee bedacht voor het verbeteren van de planning van de operatiekamers. “Het maken van de planning van de ok is een complex en tijdrovend proces.”Daarnaast worden afspraken vaak verzet of zelfs gecanceld. Team TimebOKs ontwikkelde een wacht- en een uitloop indicator die zowel de arts als de patiënt meer inzicht geven in de ok-planning.

De juryleden, de kinderraad en een ervaringsdeskundige stonden voor een ingewikkelde keuze tijdens de finale. Dit kon ook niet anders, de deelnemende cases zijn stuk voor stuk van hoog niveau op gebied van zorginnovatie.

De winnaars hebben elk een dagje Den Haag gekregen gevuld met verschillende adviesgesprekken op maat én een workshop briljante mislukkingen. Deze dag is mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.

Voor nu? Wij blijven ons sterk maken voor gezondheid(zorg) innovatie. De datum voor Dutch Hacking Health 2020 staat al vast: 2-5 april. Zien we jullie dan?

Bekijk project

Drie landelijke winnaars op Dutch Hacking Health 2019

Met meer dan 500 deelnemers vond het landelijke initiatief Dutch Hacking Health voor de vierde keer plaats in de eerste twee weekenden van april. Op vrijdag 10 mei zijn er tijdens de landelijke finale in het UMC Utrecht drie winnaars gekozen in de categorieën: Best Innovation, Best Human Centered en Best Data Driven. 

Wat is Hacking Health?

Hacking Health is een wereldwijde organisatie met als missie: innovatie en digitale technologieontwikkeling in de gezondheidszorg te verbeteren en te versnellen. Bij Hacking Health, een concept voor zorghackathons, werken naast de gebruikelijke deelnemers zoals ontwerpers en programmeurs ook patiënten en zorgprofessionals in een team. Hierdoor ontstaan realistische en mensgerichte oplossingen voor de uitdagingen in de zorg.

Kijk voor meer informatie op: dutchhackinghealth.nl. Mede dankzij de partners was Dutch Hacking Health dit jaar weer een groot succes. Met grote dank aan Cisco, Deloitte, Janssen, Vosko en het Ministerie van VWS.

 “Op dit moment worden kinderen op de IC te veel gestoord tijdens hun slaap. Kunnen we iets ontwikkelen om aan te geven of een kind slaapt?”Team Sleep Well Baby is hierin geslaagd. Ze ontwikkelden een algoritme die met 70% nauwkeurigheid vertelt of een baby slaapt. Ze hebben daarmee de Best Innovation prijs gewonnen.

De prijswinnaars

De prijs voor best Human Centered ging naar Hartmaatje, die een oplossing bedachten voor revaliderende mensen van een hartinfarct die een gezonde levensstijl willen ontwikkelen en behouden. “De kans op terugval is groot onder laag opgeleide werkende patiënten tussen 55 en 65 jaar.” Door middel van kaarten met doelen die de patiënt aan vrienden, familie of lotgenoten kan uitdelen, worden de doelen gedeeld en gestimuleerd vanuit de directe omgeving.

Team TimebOKs ging er vandoor met de best Data Driven prijs. Zij hadden een vernieuwend idee bedacht voor het verbeteren van de planning van de operatiekamers. “Het maken van de planning van de ok is een complex en tijdrovend proces.”Daarnaast worden afspraken vaak verzet of zelfs gecanceld. Team TimebOKs ontwikkelde een wacht- en een uitloop indicator die zowel de arts als de patiënt meer inzicht geven in de ok-planning.

De juryleden, de kinderraad en een ervaringsdeskundige stonden voor een ingewikkelde keuze tijdens de finale. Dit kon ook niet anders, de deelnemende cases zijn stuk voor stuk van hoog niveau op gebied van zorginnovatie.

De winnaars hebben elk een dagje Den Haag gekregen gevuld met verschillende adviesgesprekken op maat én een workshop briljante mislukkingen. Deze dag is mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.

Voor nu? Wij blijven ons sterk maken voor gezondheid(zorg) innovatie. De datum voor Dutch Hacking Health 2020 staat al vast: 2-5 april. Zien we jullie dan?

Bekijk project

Dutch Hacking Health: it’s all about the mix

Oorspronkelijk geplaatst op https://www.janssen.com/netherlands/dutch-hacking-health

Creatieve oplossingen

Een hackathon is een soort snelkookpan. Drie dagen lang gaan gedreven, multidisciplinaire teams aan de slag met het vinden van een oplossing voor een uitdaging in de zorg. Op de laatste dag presenteren ze het eindresultaat aan een lokale jury. De werelden van designers, IT-specialisten, zorgprofessionals en patiënten komen bij elkaar en dat geeft een hele interessante mix.

Een hackathon start met een concreet probleem. Hoe blijf je als patiënt of als naasten van een patiënt bijvoorbeeld goed op de hoogte tijdens een ziekenhuisopname? Het is vaak lastig een compleet beeld te vormen op basis van de versnipperde informatie die je van verpleegkundigen of artsen ontvangt. Zo voel je je soms niet langer zelf in controle. Tijdens Dutch Hacking Health 2018 werd deze challenge met succes door een team in het Bravis ziekenhuis aangepakt! Inmiddels zijn software bedrijf ChipSoft en het ziekenhuis samen het verbeterde patientenportaal Mijn Zorgteam aan het testen. Een resultaat waar patiënten en hun naasten direct van gaan profiteren.

Dit jaar gaat Dutch Hacking Health op verschillende locaties rond specifieke thema’s werken. Zo gaan deelnemers in Nijmegen aan de slag met uitdagingen rondom “Toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg” en “Zorg in de Regio”. In Utrecht staat “Personaliseren van de Zorg” centraal. In Amsterdam is er een mix van thema’s, onder andere “De juiste zorg op de juiste plaats” en “Mentaal gezond”. Rotterdam en Maastricht kiezen voor een open format: daar zijn challenges rond diverse thema’s welkom.

De rol van Janssen

Innovaties die voortkomen uit een hackathon of starten als initiatief binnen een ziekenhuis zijn vaak ook in andere ziekenhuizen toepasbaar. Door dit soort innovaties met de juiste partners vanuit het bedrijfsleven aandacht te geven, komen extra krachten los om innovaties met hoge slagingskans een extra boost te geven. Vanuit Janssen willen wij hier een rol in spelen. Door ons brede portfolio van innovatieve geneesmiddelen zien wij het als onze verantwoordelijkheid om samen met ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en bijvoorbeeld tech bedrijven de leercurve rondom zorginnovatie te versnellen, en zodoende bij te dragen aan het verbeteren van de Nederlandse zorg. Daarom is Janssen dit jaar ook voor het eerst trots nationaal partner van Dutch Hacking Health, samen met Deloitte, Vosko, Cisco en het Ministerie van VWS.

Als projectmanager zal ik de organisatie dit jaar ondersteunen bij de nationale coördinatie van de locale hackathons, een erg leuke uitdaging! Daarnaast willen we met de verschillende lokale organisatoren en landelijke partners in de komende periode een professionaliseringsslag maken naar een duurzame, landelijke organisatie.

Uit eigen ervaring weet ik hoeveel positieve energie er tijdens deze zorghackathons loskomt. Je werkt samen met teamgenoten met diverse achtergronden en verdiept je echt in de mensen achter een uitdaging. Zo kom je tot creatieve en passende oplossingen. Op de hackathons ontmoette ik mensen met dezelfde passie. Alle deelnemers willen samen de schouders zetten onder het oplossen van uitdagingen, in plaats van in problemen te blijven denken. Deze positieve energie heb ik ook meegenomen toen ik weer terug kwam bij Janssen. Geïnspireerd door de hackathon van vorig jaar zet ik nu nog nadrukkelijker de mens/patiënt centraal in mijn dagelijks werk.

Dutch Hacking Health 2019

Begin april komt het allemaal samen. In Amsterdam, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht vinden verspreid over twee weken hackathons plaats. Je ziet daar op kleine schaal wat we op grote schaal nodig hebben om de zorginnovatie in Nederland te versnellen en de zorg betaalbaar te houden. In één woord: samenwerken. Als we de tijd nemen om een probleem echt te begrijpen en elkaars krachten benutten, ben ik ervan overtuigd dat we nog sneller innovatieve en patiëntgerichte oplossingen kunnen vinden. Samen op weg naar de zorg van de toekomst, it’s all about the mix.

Benieuwd naar de kracht van deze zorghackathon? Doe dan vooral mee! Meer informatie vind je hier. Klik door naar de verschillende locaties en meld je aan in je favoriete stad.

Bekijk project

Team Life

Art of dying/art of living
In dutch society we seem to be at ease with talking about death and dying. However, simultaneously and paradoxically, we have banned death and dying from our society: people are seldom actually confronted with death in their daily lives, unless it is in their personal circle. Cemeteries and hospitals are outside the living areas, and inside the hospitals the dying happens out of sight. This results in a troubled relation with death. Rather than being a natural part of life and a source of inspiration to give meaning to life, death is seen as a medical failure, a ‘heavy’ topic, a domain to avoid. This results in unnecessary fear to confront the final stage of life, and by going through medical treatments for too long, to a bad quality of dying. Hospice De Vier Vogels wants to counter that development: how could design interventions bring back into society the awareness of death and dying as natural parts of life? How could design make people aware of the art of dying as a source of inspiration for the art of living?
Bekijk project

Team Panda

Providing freedom is a widely valued theme in the nursing homes of elderly care institution Pieter van Foreest. The architecture of buildings can limit dementing elderly in their mobility range. These limitations cause unrest in their daily being. Pieter van Foreest is looking for tailored, smart solutions to provide safety and privacy, aswell as freedom for the elderly residents. Are you up for the challenge?

Bekijk project

Team SyncVR

Reduce the child’s anxiety and stress before surgery to prevent trauma. It’s very important for the child (the patient) and her/his parent(s) to know what they can expect and how to control those different situations. The vision is, learning by doing!

Bekijk project

Who should join?

Designers

Designers and (service) design thinkers can help to build digital & physical solutions that focus on human needs, creating the right experience for each solution based on the journeys of patients andp professionals.

Patients

A patient has the most knowledge about having & experiencing his/her disease. To work on meaningful innovations we need to have patients on board, explaining what they need and how a solution might fit in their lives.

Developers

The group that’s most familiar with hackathons. Developers are needed to help teams create their first working prototype. Using programming languages, data science or any other technical experience to realise ideas.

Entrepreneurs

The challenges in healthcare require new ways of thinking, new businessmodels and concept to deliver care. These entrepreneurial minds help to work on sustainable health(care) innovation.

Healthcare Professionals

Health(care) professionals with ideas that require technical assistance – doctors, surgeons, nurses, administrators, etc – are encouraged to come and present their ideas or join a team to help them with their experience.

You?

Although your skillset might not be listed in the other descriptions, it could still be very usefull. So bring your fresh perspective, new insights and use your skills to further improve healthcare.

Participating cities in 2020

Our partners

Contact