Hoe zorgen we ervoor dat verpleegkundigen minder (of geen) tijd kwijt zijn aan het vervoer van patiënten én dat patiënten niet langer aan het bed gebonden zijn na het vervoer van en naar onderzoeken en behandelingen?

Uitdagers: Joy-Ann Duursma en Mandy Lanting (het innovatielab)

De oplossing

Doelgroep & achtergrond: Momenteel is de verpleegkundige in dit proces onmisbaar, bij vervoer van de patiënt zet zij infuuspompen en -zakken over van de infuuspaal naar het bed, bij terugkomst moet dit allemaal weer terug op de infuulpaal om de patiënt zijn vrijheid terug te geven. Dit gebeurt meerdere keren per dag per patiënt en kost daarom veel tijd van de verpleegkundige. Doordat de infuuspaal en het bed van de patiënt niet op elkaar aansluiten, moeten de infuuspompen en -zakken van de paal overgezet worden op het bed. Dit probleem is met name tijdrovend voor verpleegkundigen en belemmerend voor patiënten. Daarnaast kan het voorkomen dat de patiëntenvervoer dienst moet wachten tot de verpleegkundige tijd heeft en daarmee de patiënt te laat naar zijn of haar onderzoek kan brengen.

Potentiële impact: Als dit door een makkelijke handeling opgelost kan worden die de patiëntenvervoer dienst kan uitvoeren. Zou dit voor verpleegkundigen een enorme tijdsbesparing kunnen opleveren, die tijd kunnen zij dan besteden aan de patiëntenzorg. Daarnaast krijgen patiënten hun bewegingsvrijheid terug als zij niet hoeven te wachten op een verpleegkundige om hun los te maken van het bed, dit zal ervoor zorgen dat een patiënt zich meer op zijn gemakt voelt en eerder weer kan bewegen, wat helpt in herstel.  

Categories:

Comments are closed