Op 11, 12 en 13 mei 2023 vond voor de vijfde keer Hacking Health Amsterdam plaats in Broedplaats Contact in Amsterdam. Alexander Scholtes, de nieuwe wethouder Zorg en ICT van de gemeente Amsterdam, opende de hackathon. Tijdens deze jubileumeditie blikte HHA terug op de resultaten van de afgelopen jaren.

HHA is een event waarin in ongewone teams naar buitengewone oplossingen wordt gezocht om de sector zorg en welzijn toekomstbestendig te houden. De oplossingen dragen bij aan meer gezondheid en geluk in Amsterdam. “Hacking Health Amsterdam zit bomvol positieve energie”, vertelt initiatiefnemer Esther Gervers van Gloedmakers trots. “Tijdens HHA werken teams in 2,5 dag aan een oplossing (‘prototype’) en krijgen daarbij hulp van coaches en experts. Samen komen ze tot gave, innovatieve doorbraken voor knelpunten die gezondheid in de weg staan. ”Femke Beers van Gloedmakers vult aan: “Deze editie was extra feestelijk, want in een kunstige expo lieten oud-deelnemers hun resultaten zien en we gaven teams uit eerdere edities de kans om hun ingezette innovatie door te ontwikkelen. Zo wordt zichtbaar welke waardevolle impact we tot nu toe hebben gemaakt.”

Thema’s

Dit jaar stonden er drie thema’s centraal: Gelijke kansen op gezondheidGezonde en gelukkige professionals en Doorontwikkeling van innovaties. Rondom uitdagingen in deze thema’s werden teams van oplossers met verschillende achtergronden, leeftijden en ervaringen gevormd. Een mix aan kennis en ervaring zorgt voor creatieve oplossingen.

Dertien uitdagingen

Er werd voor dertien uitdagingen met betrekking tot gezondheid en geluk in Amsterdam een oplossing gezocht. Een greep uit de uitdagingen: Hoe kunnen we gezondheidsproblemen of risico’s daarop vroegtijdig signaleren bij Amsterdamse jongeren (12-18 jaar) in een kwetsbare situatie?Hoe kunnen we jongeren verbinden zich in als peacemaker in te zetten en zo bijdragen aan het verminderen van wapengeweld in de Bijlmer?Hoe kunnen wij als professionals via community building de buurtbewoners van de Tellegenbuurt stimuleren tot het vormen van een duurzame sociale ontmoetingsplek? en Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de witte stok voor blinden en slechtzienden licht geeft én in de jaszak past? Bekijk hier alle oplossingen van Amsterdam 2023.

Winnaars jubileumeditie

Op zaterdag 13 mei werd HHA  spetterend afgesloten met inspirerende sprekers, eindpitches, een prijsuitreiking én een expositie waarin oud-deelnemers hun resultaten lieten zien. In ieder thema werd een team tot winnaar bekroond.

  • Winnaar Gelijke kansen op gezondheid: SpaceCape
  • Winnaar Gezonde en gelukkige professionals: Krachttaal
  • Winnaar Doorontwikkeling en Implementatie: Light- up cane

Na de hackathon worden de teams geholpen met de doorontwikkeling van hun oplossing. Tijdens een follow-up event op 21 september zijn er nuttige workshops, laten de teams zien welke stappen ze hebben gezet en is er een doorontwikkelprijs te winnen.

Samenwerking staat centraal

HHA is een unieke samenwerking in zorg en welzijn. Sigra is één van de initiatiefnemers van Hacking Health Amsterdam. HHA wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente AmsterdamOLVGAmsterdam UMCGGD AmsterdamHogeschool van AmsterdamNL Health HollandAmstelringSigraAmsterdam Public HealthArkinCombiwelHierooHVO QueridoICSzorgMinddistrictGloedmakersLucktMakerlabSeederDeBoerValsplat en Zorgdomein/Caresharing. Samen delen de partners de missie om doorbraken te realiseren voor uitdagingen in de zorg.

Categories:

Tags:

Comments are closed