Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bewoners van Amsterdam Noord die weinig bewegen meer gebruik maken van het beschikbare sport- en beweegaanbod en ook in hun dagelijks leven meer gaan bewegen?

Doelgroep & achtergrond: We focussen ons vooral op bewoners van Amsterdam Noord die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Ook wel laaggeletterd genoemd. Dit is vaak van invloed op hun leefstijl, zoals de mate waarin ze sporten en bewegen, omdat zij informatie hierover moeilijk kunnen vinden en begrijpen. Ondanks dat er al een breed sport- en beweegaanbod beschikbaar is in Noord, blijft het moeilijk om laaggeletterde bewoners met te bereiken en meer te laten bewegen.

Potentiële impact: In Amsterdam Noord wonen relatief veel laaggeletterden (tussen de 15% en 32%). Daarnaast komt overgewicht in Amsterdam Noord meer voor (48%) dan gemiddeld in Amsterdam (38%). Als wij ervoor kunnen zorgen dat deze bewoners van Noord meer gebruik maken van sport- en beweegaanbod en meer gaan bewegen, zal dit zorgen voor minder kans op overgewicht en daaraan gerelateerde ziektes. Door ons te richten op mensen die te maken hebben met laaggeletterdheid, kunnen we gezondheidsverschillen in Noord verkleinen.

Uitdagers: Milou Koldijk & Lily Kramer, GGD Amsterdam, Programma Gezondheidsvaardigheden

Categories:

Comments are closed