Verslag Hacking Health Amsterdam 2021

Na een fysieke hackathon in 2019 en online variant in 2020, was de 3e editie van Hacking Health Amsterdam hybride! Van donderdag 28 t/m zaterdag 30 oktober 2021 werkten ongewone teams aan onverwachte oplossingen die bijdragen aan de gezondheid en geluk voor Amsterdammers.

Aftermovie HHA 2019

In 2019 was de hackathon een fysiek evenement, net als dit jaar. Beelden zeggen meer dan woorden: deze aftermovie geeft een indruk van de sfeer en energie!


Ervaring Uitdager Aarnout

Aarnout deed mee als Uitdager. Hier vertelt hij hoe dat was. En hoe het verder is gegaan met ‘Digital First’, hun oplossing die het mogelijk maakt om smartphones en training te geven aan cliënten van o.a. HVO-Querido.


Ervaring Oplosser Floor

Floor is ontwerper en deed mee als Oplosser. Hier vertelt hij hoe hij (juist) ook zonder ervaring in zorg- en welzijn van waarde was binnen zijn team.


Ervaring Oplosser Eline

Eline is docent en onderzoeker en deed mee als Oplosser. Hier vertelt zij hoe het was om mee te doen en wat de hackathon haar heeft opgeleverd.


Winnaars 2021

Uitdaging: Hulp tijdens wachttijd voor jongeren

De wachttijd op jeugdhulp is gemiddeld 16 weken. Bij tweederde van de jongeren verslechtert de situatie tijdens de wachttijd: zij voelen zich hopeloos, verdrietig, gespannen en angstig. Dit heeft ook negatieve gevolgen voor andere gezinsleden, zoals ouders en opvoeders. Hoe kunnen we deze jongeren en hun ouders/opvoeders in Amsterdam hulp bieden in de periode dat zij wachten op de behandeling?

Oplossing: MijnTeam, Winnaar Best Innovation

Uitdaging: Veilig omkleden voor zorgmedewerkers

Iedereen kent de beelden van zorgmedewerkers die de vele COVID19 patiënten hebben verzorgd. Goed beschermd met schort, handschoenen, bril en mondneusmasker betraden zij de isolatiekamers. Het veilig aan- en uittrekken van deze beschermmiddelen is echter lastig. Wij van Amsterdam UMC zoeken dé manier waarop iedere zorgmedewerker wordt ondersteund bij veilig omkleden zodat de kans op (zelf)besmetting nihil is.

Oplossing: Sluisbuddy, winnaar Best Data / Tech

Uitdaging: Betrouwbare informatie over vaccinatie

GGD Amsterdam merkt dat er veel vragen heersen over vaccins en dat mensen daarom twijfelen of ze het vaccin wel of niet willen. Ook wordt er veel informatie gedeeld die niet wetenschappelijk onderbouwd is, maar wel veel aandacht krijgt. Help jij ons om te bedenken hoe we een ander geluid kunnen laten horen en zorgen dat iedereen toegang krijgt tot betrouwbare informatie?

Oplossing: Art for Heart, winnaar Best Human Centered Design

Uitdaging: woning voor mensen na revalidatie

Mensen met een verse dwarslaesie die na revalidatie rolstoelafhankelijk zijn moeten vaak op zoek naar een andere, rolstoelgeschikte woning. Dit is een ellendige zoektocht. Het aanbod van rolstoelgeschikte woningen is beperkt en de procedures zijn te ingewikkeld. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer rolstoelgeschikte of aanpasbare woningen beschikbaar komen in Amsterdam West?

Oplossing: Woon Swapp

Uitdaging: gebruik technologie door ouderen

Er is genoeg sociale en zorgtechnologie die ervoor kan zorgen dat ouderen minder eenzaam of afhankelijk zijn. Toch wordt er lang niet altijd gebruik van gemaakt. Hoe kunnen we bij Evean zorgen dat deze technologie net zo geaccepteerd wordt als ‘de wijkzuster’? Help jij ons een manier te vinden die ervoor zorgt dat ouderen laagdrempelig kennis kunnen maken met technologie en dit het eerste wordt waaraan zij denken?

Oplossing: Kennis- en ervaringsplatform

Foto’s van eerdere edities